Man & Schaar – blog #3

K-APP-ertje

M’n aandacht werd vanmorgen gewekt door een artikel in de Volkskrant over de eerste robot met levende cellen. Er was een kleine rog nagemaakt, met rattenhartcellen voor de voortbeweging. Die cellen reageren op licht en daardoor ging het robotvisje zwemmen.

Een dag eerder zag ik op TV de eerste robot in het onderwijs. Een klein schattig robotmensje dat, gezeten op de grond, aan enkele peuters Engelse les gaf: Wan, Toe, Trie.

De mens wordt langzaam maar zeker overbodig.

Hoe zit dat in het kappersvak? Dat kan nooit, hoor ik u denken. Nooit? Er wordt al met of door middel van robotarmen geopereerd. Hele robotstraten zetten auto’s in elkaar, waar nauwelijks nog een mensenhand aan te pas komt. Klassieke standbeelden worden nagemaakt door robots. In het laatste geval las ik dat uiteindelijk echte kunstenaars de beelden nog ‘tot leven moeten brengen’. De bezieling komt nog niet uit de robot.

We leven in een digitale wereld, waarin alles op afstand kan worden aangestuurd en uitgevoerd. Niet voor niets heb ik enkele jaren geleden al de domeinnaam ‘knippenonline.nl’ gereserveerd. Gek? Kon je je tien jaar geleden voorstellen dat er een driedimensionale printer zou komen? Ze maken nu overuren en printen voornamelijk nieuwe driedimensionale printers. De eerste robots kregen onlangs trouwens hun eerste robotkindje, door driedimensionale printers in elkaar gezet en voorzien van hun ‘gemeenschappelijk DNA’.

Op de lagere school (dat is in mijn geval al wat jaartjes terug) maakte onze leraar in de zesde (is nu groep 8) een grapje over een scheerautomaat. Een machine met een gat er in. Daar kon je je kin insteken en vervolgens gingen allerlei messen er langs en werd je automatisch geschoren. De eerste keer paste het misschien niet helemaal, maar de volgende keer wel.

Hoe lang zal het nog duren voor we de eerste computergestuurde ‘knipautomaat’ in gebruik zullen nemen? Je steekt je hoofd door een gat en vijf minuten later trek je je hoofd terug, voorzien van de perfecte bob, of welk model je maar had aangeklikt. Dat het niet zo gek is om hierover na te denken blijkt uit een filmpje uit 2012 op YouTube: Robot Barber. Het verdient nog enige verfijning, maar het komt er dus zeker aan! Gewoon, met een appje: k-APP-ertje.

@ HansBeers.com

De link naar het filmpje: Robot Barber

robotbarber