Man & Schaar – blog #0

Op 18 jarige leeftijd vertrok ik vanuit de kop van Noord-Holland naar Amsterdam, om rechten te studeren. Ik had VWO gedaan en dan is zoiets als de kappersschool natuurlijk geen optie. Halverwege de rechtenstudie switchte ik naar Conservatorium. Muziek, theater, dat was wat mij trok. Ik werd muziekdocent, pianist, componist, directeur van een muziekschool. En in 1992 startte ik mijn eigen impresariaat. Dan doe je de zakelijke kant voor musici: de onderhandelingen, de boekingen, de productie, de PR. Maar daarnaast ook de inhoudelijk kant: de coaching, het meedenken over nieuwe projecten, CD’s, programma’s.

Het was een leerzame tijd waarin ik veel prachtige dingen meemaakte. Ik mocht meewerken aan programma’s rond Beatrix, Clinton, Mandela, reisde regelmatig naar de USA, zat op het bureau van Blue Note Records in New York, sliep in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Washington. Hard werken, niks verdienen en in 2004 ging het licht uit. Burn out.

M’n andere passie, want die was er dus wel degelijk, was ik zachtjes aan blijven ontwikkelen. Op de studentenflat begon ik met knippen en dat ben ik blijven doen. Ik had er zoveel plezier in dat ik in 2004 besloot er mijn beroep van te maken. Daar ging ik dus, als 48-jarige, naar de kappersschool. Ik volgde ook al trainingen bij L’Oréal en Sebastian. Na de kappersschool ging ik door naar de B Academy. Veel geleerd van een dreamteam: Jeffrey, Marriet, Ilham, Andy. Toen ik de CHS in m’n zak had voelde ik mij pas echt kapper. Maar… ik wou meer. Vanaf dat moment ging ik elk jaar naar Londen, the Sassoon Academy, the place to be.

Mijn kantoor werd mijn salon en ik nam mij heilig voor het rustig aan te doen. De eerste acht jaar deed ik het zonder personeel. Ondertussen ontwikkelde ik wel de fotografie. Want hoe makkelijk is dat? Je werkt met een model, je maakt een kapsel en je legt het vast op de gevoelige plaat.

Ik won met mijn foto’s een wedstrijd bij L’Oréal en een wedstrijd bij Nick Berardi in New York. Eén van mijn foto’s ging als ‘Pic of the Day’ naar 500.000 kappers over de hele wereld (BehindTheChair.com) en vanaf 2014 maakte ik heuse collecties, die vanaf het begin internationaal gepubliceerd werden. De laatste twee collecties zijn zelfs beiden gepubliceerd bij zowel Estetica USA als Estetica UK, naast talloze publicaties in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Engeland, Spanje, Oekraïne. 

Vanaf dit jaar (2016) geef ik trainingen aan vakgenoten. Kniptrainingen op basis van Sassoon-techniek. Maar ook meer richting coaching: welke kapper wil jij zijn. In mijn blogs hoop ik jullie kleine inkijkjes in mijn dagelijks leven te geven. In de hoop dat het entertaint, of misschien zelfs inspireert. Reacties zijn altijd welkom!© HansBeers.com

kapper1_072dpi