MORE

Of ik wel eens een model nodig had dat helemaal kaal ging…
Ze had model gezeten bij een landelijke haarshow en voor die show was ze op één dag drie keer gebleached… Ja, dan kan je het er vanaf vegen, dat is helder.

Het lag niet direct in de planning. Maar weet je wat, dan maken we er een aparte shoot van. Naar een datum gezocht, Emma (één van mijn favoriete visagistes) was beschikbaar, het haar en de fotografie deed ik zelf… Gaan!

Toen ze aankwam moest ik inderdaad beamen dat het niet veel meer was. Het was zogezegd snot. Ze had nog wel gereclameerd bij dat kappers-event, maar in deze wereld zijn we niet zo goed in nazorg. Haar kapot? Helaas pindakaas. Wel beschamend, vooral naar iemand die haar haar professioneel nodig heeft. Hoeveel shoots ging ze hierdoor missen?

Veel mensen lijken alleen maar méér haar te willen. Langer haar. Dikker haar. Veel sexy haar. En als het er niet van nature is wordt het bij geplant of in geknoopt. Iemand anders, aan de andere kant van de wereld, wil voor een paar dollar haar haar wel afstaan, zodat wij met nóg meer haar nóg meer indruk kunnen maken op onze omgeving.

Dat is niet altijd zo geweest. In de jaren ’20 van de vorige eeuw lieten vrouwen massaal hun lange haren afknippen. Dit had als reden dat veel vrouwen vanwege WO I weduwe waren geworden. Het was niet meer nodig de heer des huizes te behagen. Maar er kwam nog een andere reden bij: er was sprake van een heuse emancipatiegolf. De dames wilden zelfstandig zijn en niet meer alleen maar mooi zitten te zijn voor het mannelijk geslacht. De bob was hot!

In de jaren ’60 bracht Vidal Sassoon de bob weer terug in het modebeeld. ‘The man who changed the world with a pair of scissors’ was ook verantwoordelijk voor de korte koppies van Mia Farrow en Twiggy.

Een andere emancipatiegolf troffen we in de jaren ’70: Dolle Mina, baas in eigen buik (recht op abortus). Feministes vochten voor gelijke rechten en daar hoorden kortgeknipte hoofden en paarse tuinbroeken bij.

In 1997 verscheen de film G.I.Jane. Demi Moore speelde een vrouw die bij de Amerikaanse Marine wou (wat tot 2016 onmogelijk was). Ondertussen genoten we van de videoclips van Sinéad O’Conner, Pink, Miley Cyrus. Kort haar bij vrouwen staat symbool voor zelfstandig, stoer, geëmancipeerd. Maar niet minder sexy!

Van Coco Chanel is de uitspraak ‘A woman who cuts her hair is about to change her life’. Hier kunnen we een groot aantal blogs over volschrijven. Regelmatig knippen meisjes tegenwoordig hun lange haren af om ze te doneren en om zodoende to change anothers life.

De tondeuse werd op 4 millimeter afgesteld en de vlassige lokjes vlogen door de lucht. Ik bedacht dat ik het restant nog een kleurtje wou geven. Emma begon aan de makeup, terwijl ik de lampen stelde. Opperste concentratie voor een bijzondere shoot.

Het resultaat stelde ons tevreden. Ach, eigenlijk is het zoals zo vaak: Less is More.
Demi Moore.

@ Hans Beers – 2018
Dit artikel verscheen in TOP HAIR Benelux feb. 2018

he0b1617avt800

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *