Man & Schaar – blog #5

De zelfkleurders

Ik ben altijd een beetje verbaasd over die collega’s die zo kunnen foeteren op de zelfkleurders. Je weet wel, pakje van het Kruidvat.

Hele verhalen over hoe de kleur helemaal mislukt was, hoe het haar helemaal naar de filistijnen was, één bonk pluis, knaloranje, of groen. Stro. Vul maar in.

“En dan mogen wij het weer opknappen!”

Alsof ze een hekel hebben aan hun werk! Het is toch prachtig, als jij dat weer mag opknappen???

Ik snap het wel, die zelfkleurders. Kijk eens naar het prijsverschil! En soms is het ook een tijdkwestie. Uren zit je in de kapsalon. En als je het zelf kunt, dan doe je dat toch? Eventjes ‘s avonds je uitgroei bijwerken, terwijl je naar… weet ik veel zit te kijken.

Ik geef mijn klanten dan ook rustig een kleuradvies, ook als ze thuiskleuren. Veelal raad ik ze aan om dan wel professionele verf aan te schaffen. De groothandels mogen het niet, maar verkopen toch vaak aan particulieren. Ik ken zelfs een gerenommeerde (!) kappersketen die hun verf verkoopt aan klanten. Zodat die zelf thuis aan de slag kunnen.

Waarom zou het niet mogen, dat zelfkleuren? Als je handig bent…? Er zijn mensen die hun eigen huis schilderen, een kamertje behangen. Moeten dan alle professionele schilders in opstand komen? Er zijn ook mensen die hun eigen kleding maken. Er zijn zelfs mensen die hun eigen eten koken! Moeten dan alle koks in opstand komen? Kijk eens wat een smakeloos prutje, lijkt nergens naar! Alsof koken geen vak is! Laat ze toch gewoon naar een professioneel restaurant komen, daar zijn wij toch voor?!

Of, ben ik dan geneigd die verontwaardigde kappers en kapsters voor te houden, is het jou nooit gebeurd dat je iets moest repareren aan de waterleiding? Er moest een nieuw kraantje gemonteerd worden en ook een nieuw pijpje gefit. Je kijkt naar je soldeerspulletjes. Racet naar de bouwmarkt, meestal net voor sluitingstijd. En vol goede moed ga je bij matig licht aan de gang.

Het lukt niet helemaal. Sterker nog, het wordt van kwaad tot erger. Ten einde raad bel je de volgende dag de loodgieter. Want die bestaan! De goede man zit tot over zijn oren in het werk, maar, noodgeval, hij maakt wel even tijd voor jou vrij. Wat wil je nu dat hij zegt? Ja, had er dan ook van afgebleven! Loodgieterswerk is vakwerk, niet voor amateurs! En nu mag ik het weer opknappen! Is dat wat je wilt horen?

Nee, je wilt horen: maakt u zich geen zorgen mevrouwtje. Dit komt helemaal voor de bakker. Ik zal dat snel eens eventjes voor u fixen! Dat wil je horen! En de loodgieter heeft er weer een klant bij voor het leven.

© HansBeers.com